Crăciunul este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, o perioadă în care suntem mai generoși și mai aproape de cei dragi. Pentru planetă, însă, Crăciunul este dezastros, aducând tone de deșeuri și multă risipă. Iar pentru comunitățile defavorizate, Sărbătorile de iarnă vin cu lipsuri și tristețe. Ce-ar fi ca de Crăciunul acesta să fim mai generoși cu mediul și semenii noștri? N-ar fi minunat ca anul acesta să avem un Crăciun fericit și sustenabil? Și pentru ca urarea să se împlinească, ne-am gândit să vă ajutăm cu câteva idei care să ne facă sărbătorile mai bune (a se citi etice).
- Fii cumpătat, nu cumpăra mai mult decât ai nevoie și, mai ales, nu arunca alimente. Dacă cumva ai estimat greșit cantitățile, dăruiește surplusul vecinilor, prietenilor sau unor instituții pentru persoane vulnerabile.
- Gătește acasă pe cât posibil sau, daca timpul nu îți permite asta, cumpără de la mici producători locali sau întreprinderi sociale. Încearcă Mama Pan, brutăria mamelor singure, sau brutăria Concordia, care susține tineri din medii defavorizate. În orice caz, dacă ești prin zonă, treci pe la Magazinul Zero Waste de pe Buzești (București) sau pe la Despachetărie (Oradea) ca să te aprovizionezi cu produse bio locale certificate și toate bunătățile pe care ti le poți imagina sau nu. Produsele ajung în ambalaje reutilizabile de la furnizori, iar clienții fie vin cu recipiente de acasă, fie le împrumută din magazin.
https://www.facebook.com/magazin.zerowaste/
https://www.concordia.org.ro/programe/business-/brutaria-concordia/
- Fii creativ cu ambalajele de cadouri, felicitările și chiar decorațiunile de pom. Le poți face acasă reciclând ziare, reviste, refolosind ambalaje, panglici, cutii de pantofi, flori presate sau orice altceva te inspiră. Pe deasupra poți antrena și copiii în această activitate distractivă și relaxantă. O alternativă este să cumperi produse biodegradabile, reciclate sau din materiale prietenoase cu oamenii și mediul. De asemenea, poți trimite felicitări electronice create de tine, daca ești inspirat, sau cumpărate de pe site-uri de specialitate.
- Cumpără cadouri etice în măsura în care se poate, gândește-te la impactul social și de mediu pe care îl au. Cumpără mai puțin și mai sustenabil! „Less is more!”, cum spun englezii. Vezi mai jos ghidul nostru de cadouri sustenabile!
- Dăruiește celor care au cea mai mare nevoie! Alege un ONG sau o cauză care te reprezintă. Cumpără cadouri care dăruiesc mai departe! În ghidul nostru de cadouri vei găsi o listă de întreprinderi sociale, precum și produse din vânzarea cărora se fac donații pentru diferite cauze.
- Găsește o soluție ecologică pentru pomul de Crăciun: cumpără unul în ghiveci, pe care îl poți folosi câțiva ani și apoi replanta; împodobește unul din grădină sau din fața blocului; împodobește cireșul din grădină, ficusul sau lămâiul din ghiveci J, cumpără un pom de iarnă de lemn, pe care sa îl poți refolosi.
- Pentru a economisi electricitate, folosește ghirlande luminoase mai puține sau mai mici și stinge-le după miezul nopții.
- Pentru vacanță, alege agro și eco-turismul, hoteluri sau pensiuni care respectă cultura locală și natura, care dau înapoi comunităților. Urmărește pagina noastră pentru ghidul turismului sustenabil (în curând).
- Sortează deșeurile!
- Fii bun cu tine și cu ceilalți!
- Iubește!