joi, noiembrie 21, 2024
Uncategorized

Ce mai dăruim bun de Crăciun?

În fiecare an, pentru mine Crăciunul vine cu stări ambivalente. Pe de o parte, aștept cu nerăbdare acest prilej magic de a oferi cadouri și a petrece timp cu familia, bucuria și căldura specifice acestei perioade. Pe de alta, mă apucă groaza când văd munții de produse de sezon expuse de marile lanțuri de magazine încă din Septembrie și anticipez cu anxietate cozile și haosul din trafic și din moluri. Însă, așa cum am spus în articolul de anul trecut, se poate sărbători Crăciunul și altfel, fără risipă, cu grijă și dragoste pentru comunitate și natură, care sunt, de altfel, familia noastră extinsă.

Pe principiul „less is more”, este până la urmă mai sănătos să mâncăm mai puțin și mai bine, minimalismul este mult mai șic decât kitsch-ul, iar cadourile cele mai frumoase nu sunt neapărat cele mai mari, mai zgomotoase și mai sclipitoare, și nici măcar cele mai scumpe.

În ceea ce mă privește, întotdeauna mi-au plăcut cadourile cu poveste, fie că este vorba de un lucru cu semnificație aparte pentru persoana căreia îi este destinată – care arată că ai fost atent și îți pasă – fie că este vorba de un obiect special, făcut de tine sau care conține viziunea unui artist-artizan, sau este dar în dar, cum este cazul produselor din magazine caritabile sau cele care rezultă din proiecte de antreprenoriat social.

Aproape în fiecare săptămână descopăr un nou proiect eco românesc la care fie m-am gândit, ori mi-aș fi dorit să mă gândesc. Domeniul sustenabilității crește și in România, în trend cu evoluția europeană, lucru care mă bucură foarte tare.

Haideți sa susținem aceste inițiative cumpărând cadouri poate mai puține, dar cu mai mult sens și mai puține costuri pentru planetă. De obicei produsele locale si artizanale sunt mai deosebite, mai cochete și contribuie la economia locală.

Aici, o selecție nou-nouță de idei de cadouri sustenabile:

  1. Lumânări decorative din ulei alimentar uzat de la OilRight. Lumânările sunt atât de frumoase și inedite în ceea ce privește designul și parfumurile (ceai negru darjeeling, lapte de smochine sau coacăze, de exemplu), că nici nu-ți trece prin cap că sunt fabricate din resturi de ulei menajer colectat din gospodăriile din Timișoara. În afară de asta, proiectul angajează persoane cu dizabilități și donează o parte din profit Fundației de Abilitare Speranța, care sprijină persoanele cu dizabilități cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare să ducă o viață independentă. Un exemplu genial de antreprenoriat social, acest proiect din Timișoara este unul dintre preferatele mele!
  2. Daca aveți drum pe la Unirii, treceți pe la „La Taica Lazăr”, magazinul caritabil al Asociației de Medicină pentru Sănătate Publică, al cărei proiect principal este programul de suport al pacienților „Voluntar ȋn Spital”. În magazin găsiți articole vestimentare, decorațiuni și cărți la mâna a doua și veți putea în același timp dona obiectele pe care nu le mai folosiți, dacă sunt încă în stare foarte bună. Foarte prietenoși și serviabili, organizatorii vă vor povesti despre proiectele proprii ale magazinului (#rezervacomunitara #rezistprincarte #hubcomunitar #impreunamartisor #raftulcucarti), precum și despre taica Lazăr, primul proprietar al magazinului din perioada interbelică.
  3. Creații ale designerilor români de la ALTRNTV, magazinul de produse sustenabile făcute în România al Asociației Mercy Charity, asociație care se ocupă și de Atelier Merci, despre care am scris aici. Magazinul de lângă Piața Universității comercializează produsele a 60 de designeri români și a câștigat de curând premiul pentru “Cel mai apreciat concept store dedicat designului autohton”, acordat in cadrul Galei de Premiere a designerilor și a producătorilor autohtoni din România Oh-DA. ALTRNTV este o afacere socială, al cărei profit este folosit pentru finanțarea proiectului de tratament stomatologic mobil pentru copii de la sate și copii refugiați „Zâna Merciluță”.
  4. Produse lucrate manual din piele reciclată (resturi de piele recuperate de la producători) sau piele vegetală (piele de ananas, cactus sau cocos) de la Atelierul Huna. De profesie arhitect, Ana creează accesorii și portofele șic fără impact negativ asupra mediului și animalelor. Deși acum este prea târziu pentru comenzi, găsiți întreaga colecție pe stoc în magazinul Huna din centrul Iașiului, pe aleea Mihail Sadoveanu, sau în București, în magazinul ALTRNTV, lângă Piața Universității.
  5. Articole sustenabile, biodegradabile sau reciclate, produse artizanal în România sau UE, de antreprenori sociali sau antreprenori femei, de la magazinul-manifest Pod.ish. Găsiți aici cadouri pentru toți membrii familiei, de la cosmetice și articole pentru copii, până la decorațiuni și articole pentru animale de companie.
  6. Produse autentice, etice și reutilizabile de la AER, primul magazin zero waste din Piatra Neamț. Magazinul organizează ateliere de creație sustenabila pentru decorațiuni de Crăciun și colecte pentru copiii și bătrânii din împrejurimi – o adevărată oază de bine pentru comunitate!
  7. Cursuri de meditație și arte marțiale chineze de la Școala Taijidao – un cadou sănătos și fără impact asupra mediului! Exercițiile de meditație și mișcările specifice artelor marțiale chineze sunt populare în întreaga lume datorită efectelor benefice pe care le au atât asupra minții și corpului, fiind unul dintre secretele longevității asiatice. Școala Taijidao, în parteneriat cu ARAS implementează proiectul „Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile”, proiect finanțat prin programul In Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul își propune integrarea si ameliorarea calității vieții prin sport a persoanelor vulnerabile la infecția cu HIV.

Sărbători fericite și sustenabile!

P.S. Pentru mai multe sugestii de cadouri sustenabile, vezi articolul nostru de anul trecut.

Similar Posts