Un sondaj al companiei Getsmarter arată că în ultimii doi ani, probabil sub impactul pandemiei, consumatorii au devenit mai preocupați de sustenabilitate și de produsele etice. 63% dintre respondenți au spus că au asta în vedere când aleg un produs sau când iau o decizie de viață, cu 10% mai mulți decât in 2020. Schimbarea de mentalitate a indivizilor influențează bineînțeles strategiile de business ale companiilor. Concluzia este că indivizii dictează direcția strategiilor corporatiste în aceeași măsură ca politicile de stat și că toți avem datoria să ne implicăm.
De fiecare dată când descopăr o inițiativă nouă de antreprenoriat social, o afacere verde isteață sau un proiect creativ românesc, îmi revine speranța că nu totul este pierdut, că noua Românie va crește din aceste semințe foarte rodnice și îmi doresc să contribui sprijinind-le, cumpărând si recomandând-le. După ultima prospectare a pieței, vă propunem următoarele idei de cadouri sustenabile:
- Pentru articole vestimentare pentru toată familia, o varianta prin care ajuți nu numai mediul, ci și o cauză socială, este Atelier Merci, magazinul caritabil al asociației Merci Charity, care susține proiecte de sănătate pentru copii cu afecțiuni oncologice și proiecte de educație pentru elevii de la sate. Atelier Merci folosește materiale naturale, organice, cu un impact redus asupra mediului, axându-se astfel nu atât pe tendințele din modă, cât pe calitate și sustenabilitate. Îi găsiți în zona Universitate, lângă Cercul Militar sau online.
- Haine si încălțăminte second-hand și articole hand-made găsiți la Bine Boutique, magazinul caritabil al Crucii Roșii Române, unul dintre primele de acest gen din Romania. Cei de la Bine Boutique dau o nouă viață hainelor donate de Bucureșteni către Crucea Roșie. 80% din donații ajung în zone sinistrate sau la oameni care au nevoie de haine, iar cele de firmă sau de ocazie sunt sortate, igienizate și vândute în magazinul caritabil. Hainele care nu trec testul sunt modificate sau reinventate. Jeansii vechi, de exemplu, sunt transformați în presuri „Old Denim” în Atelierul cu rost de la Moara de Hârtie, în jocuri „x și 0”, perne pentru ferestre sau țestoase Titi. Așa că data viitoare când ajungeți la Romană, treceți pe la Bine Boutique, pe Amzei 29. Sau cumpărați online!
- Pasionații de modă pot încerca Dressingz Store, magazin unde poți cumpără și vinde produse vestimentare de lux pre-loved.
- Lenjerie de pat, pijamale, seturi de masă și jucării din bumbac de la Cotton Therapy, un atelier micuț de croitorie care folosește materiale naturale de cea mai bună calitate, concepute pentru o utilizare îndelungată, și refolosește resturile de material din atelier. Nouă ne-au plăcut cel mai mult papucii de casă, covoarele și pernele de yoga „reciclate creativ” din resturi de bumbac. Cred ca știu care este următoarea achiziție pentru studioul meu personal de yoga. 😉
- Ceramică pictată și bijuterii personalizate foarte frumoase de la Joined by Fire Studios, atelierul a doi tineri artiști, o ceramistă și un metalist. Puteți merge să-i vedeți cum lucrează, cumpăra cadouri online pentru cei dragi și chiar achiziționa bijuterii unicat realizate la comandă pentru ocazii speciale.
- La Ototo Store avem cafenea și supermarket cu branduri independente și furnizori locali, 2 în 1. Este un magazin sustenabil care promovează produse locale prietenoase cu natura: alimente, cosmetice naturale, articole de papetărie și plante. Plus atmosfera de vacanta pe care o creează cafeneaua. Îi găsiți în Amzei, la Victoriei și în Dorobanți.
- Produse de îngrijire personală, pentru casă sau pentru voiaj, cu impact redus asupra mediului de la noul magazin online Terrawell. Produsele sunt împachetate fără plastic, iar hârtia pentru etichete și sigilii este reciclată.
- Cosmetice, modă, decorațiuni și bijuterii concepute de creatori români de la Dichisar.
- Genți, rucsacuri, haine, papetărie, gadgeturi și produse pentru casă ecologice de la Cadouri Eco.
- Cadouri gourmet – ciocolate, dulcețuri și zacuscă, de la Prăvălia lui Răzvan. Produsele sunt pregătite de gospodinele din satul Idicel-Pădure, județul Mureș, după rețete tradiționale și cu ingrediente locale.
- Lumânări superbe din ceară naturală și soia turnate manual în porțelan vintage, adevărate opere de arta, de la Cup&Candle, atelierul unei familii pasionate de lumânări.
- Articole de nișă – bijuterii, textile, marochinărie, artă, cărți și jucării create de designeri și artiști români de la AlbAlb.
- Un cadou pentru comunitate de la Grivita 53, primul teatru privat construit exclusiv din donații, la inițiativa regizoarei Chris Simion-Mercurian. Proiectul arhitectural, gândit ca un hub cultural care să anime cartierul de lângă Gara de Nord, a fost premiat la Gala europeană à LafargeHolcim Awards, cea mai importantă competiție de arhitectură și design sustenabil din lume. Donând cărămizi și insigne pentru a susține Primul Teatru Construit Împreuna veți face un cadou minunat Bucureștiului.
Surse:
„Living a Sustainable Lifestyle: How Women are Leading the Movement”, accesat 20 Aprilie 2002 [https://www.getsmarter.com/blog/career-advice/living-a-sustainable-lifestyle-how-women-are-leading-the-movement]
„Grivița 53 – Primul teatru construit împreună, primul proiect românesc laureat LafargeHolcim Awards”, Zeppelin, accesat 20 Aprilie 2022 [https://e-zeppelin.ro/grivita-53-primul-teatru-construit-impreuna-si-primul-proiect-romanesc-premiat-lafargeholcim-awards]