Pentru cei mai mulți dintre noi, Paștele marchează trezirea la viață a naturii, bucuria întâlnirii cu cei dragi și triumful vieții asupra morții. În același timp, această perioadă specială este mai degrabă asociată cu mese copioase, haine noi și iepurași de ciocolată. Cu puțină atenție și grijă fața de ce, cât și cum consumăm, putem transforma zilele festive într-un motiv de bucurie, fără sa dăuneze mediului, economiei sau societății. Si ca să fie totul mai simplu, am întocmit un scurt ghid pentru un Paște sustenabil:
- Fă totul cu măsură! Păstrarea echilibrului în ce faci iți oferă satisfacție și te ajută să eviți risipa. Așa că încearcă pe cât posibil, să eviți excesul alimentar, de cadouri și chiar de energie.
- Folosește lumânări reutilizabile! În noaptea de Înviere, în locul lumânărilor clasice, de unică folosință, optează pentru unele din ceară de soia. Aceasta provine din ulei de soia hidrogenat, fiind o variantă ideală pentru cei cu un stil de viață vegetarian sau vegan, arde curat, fară să lase funingine pe pereți și este mai durabilă decât ceara obișnuită. Ceara de soia este netoxică, benefică atât mediului, cât și sănătății tale.
- Nu cumpăra un iepure dacă nu ești pregătit să îl întreții pe termen lung! În fiecare primăvară, în apropierea Paștelui, crescătorii de iepuri produc foarte mulți pui de iepuri drăguți pentru a-i vinde părinților care vor sa ofere un cadou tematic copiilor, doar că interesul față de animale scade treptat, iar iepurașii pot ajunge să sufere sau să se îmbolnăvească. Mai multe informații despre acest subiect găsești aici: https://www.youtube.com/watch?v=cq0PVj5a8Rg
- Înlocuiește tradiționala carne de miel cu alternative vegetale, mai prietenoase cu animalele si cu mediul! Produsele vegane sau vegetariene sunt o alternativa sustenabila, care poate fi la fel de delicioasa daca este preparată cum trebuie. Internetul este plin de rețete pentru preparate in care carnea este înlocuită cu nuca, tofu sau legume. O rețetă sănătoasă de drob, de exemplu, găsești pe pagina Andreei Raicu.
- Oferă cadouri cu impact redus asupra mediului! Ai grijă ca darurile pe care le faci celor dragi să fie cât mai sustenabile, asigurându-te că obiectele le sunt utile și, pe cât posibil, au un impact redus asupra mediului. Vezi Ghidul nostru de cadouri sustenabile, partea a doua (în curând).
- Folosește vopsea bio pentru ouă, mai prietenoasă cu mediul și mai sigură pentru consumatori. Poți opta pentru o metodă naturală folosind turmeric, coji de ceapă, sfeclă, levănțică sau varză roșie sau achiziționa din comerț alternative la vopseaua de ouă clasică, fără substanțe chimice.
- Fii alături de cei dragi! Cel mai important aspect al sărbătorilor în general este compania de calitate. Asigură-te că petreci Paștele împreună cu oamenii pe care ii iubești, prieteni sau familie, și că iubirea și buna înțelegere definesc perioada pascală. Dispoziția și starea mentală bună te vor ajuta să te bucuri de această perioadă și să fii echilibrat.
- Petrece-ți timpul cu sens! Spre deosebire de resursele materiale, timpul și energia nu mai pot fi recuperate sau înlocuite, așa că dedică-ți timpul numai lucrurilor pe care vrei cu adevărat să le faci.
Paște fericit!
Autor: Ana Raluca Radu